Siğil

Siğil

Halk arasında siğil, tıp dilinde ise verruka vulgaris olarak adlandırılır. Bu yazımızda siğil nedir, genital siğil nedir, siğil bulaşıcı mıdır, siğil neden çıkar, siğil tedavisi nasıl yapılır, siğil için hangi doktora/bölüme gidilir gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız.

Siğil Nedir?

Siğiller derinin üst tabakasına veya mukozaya yerleşen insan papilloma virüsünün (HPV virüsü) meydana getirdiği bir deri enfeksiyonudur.

Human Papilloma Virüsünün 120’den fazla cinsi bulunmaktadır. Çeşidine göre vücudun farklı bölgelerinde farklı siğiller meydana getirirler.

Siğiller genellikle cilt renginde olup sert, kabarık ve pürüzlüdürler. Tek veya kümelenmiş bir şekilde görülebilirler. Bazen gri, kahverengi ve siyah renkte düz ve yumuşak olan siğil türleri de olabilmektedir. Özellikle ayak tabanlarında bulunan siğiller düz bir görünüme sahip olduklarından nasır ile karıştırılabilmektedirler. Ayak tabanlarındaki bu siğiller yürüdükçe içeri doğru itildiğinden ağrı yapabilmektedirler.

Vücudun her yerinde çıkabilen siğiller sıklıkla ellerde, parmaklarda, ayaklarda ve genital bölgede görülmektedir. Ciltte kesik veya yaralanma olduğunda HPV virüsünü kapma olasılığı yüksektir.

Genital Siğil Nedir?

Genital siğil HPV virüsünün deri üzerinde yaptığı reaksiyon sonucunda meydana gelmektedir. Cinsel ilişki ile bulaşır. Gençlerde 18-25 yaş aralığında aktif cinsel ilişkide bulunanlarda daha sık görülür. Genital siğil bulaşıcı olduğundan tehlikelidir ve tedavisi geciktirilmemelidir. HPV virüsü ilişki sırasında cilltte ortaya çıkan mikroskopik yırtıklar ve sıyrıklar nedeni ile ciltten cilde temas yoluyla geçerler.

Kadınlarda sıklıkla; dış genital bölgede, makat çevresinde, vajina ve rahim ağzı bölgelerinde görülür. Rahim ağzına da yerleşebilen bu virüs nadir de olsa rahim ağzı kanserine sebep olması açısından büyük önem taşır.

Erkeklerde sıklıkla; penis, testis torbaları, kasık bölgesi ve anüs bölgesinde görülmektedir. Erkeklerde nadiren penis kanserine neden olabilmektedir.

 

Siğil Tedavisi

Siğil İçin Hangi Doktora Gidilir?

Siğiller ciltte hoş olmayan bir görüntüye neden olduklarından ve bulaşıcı özelliği bulunduğundan bir an önce tedavi edilmelidirler. Özellikle genital bölgelerdeki siğiller için vakit kaybetmeden doktora görünülmelidir. Resimde gördüğünüz şekilde derinizde sert ve pürüzlü kabarcıklar var ise Dermatoloji Uzmanından randevu almanız gerekmektedir.

Siğil bulaşıcı mıdır?

Evet, siğil bulaşıcıdır. Kişiden kişiye direk temas yolu ile bulaşabilirler. Ortak kullanım alanları olan havuz kenarları, banyolar, hamamlar ve kaplıcalar gibi sıcak, nemli ve ıslak ortamlarda bulaşma olasılığı yüksektir. Ayrıca yine ortak kullanım eşyalarından örneğin; havlu, bornoz, terlik gibi eşyalardan da bulaşabilmektedir.

Genital siğiller ise cinsel temas yolu ile bulaşabilmektedir.

Siğil Kimlerde Sık Görülür?

Siğil her yaş grubunda çıkabilir fakat özellikle çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür. Çocuklarda sık görülmesinin sebebi o yaşlarda kesik ve yaralanmalarının çok olmasından kaynaklanmaktadır. Gençlerde ise cinsel ilişki sırasında bulaşan genital siğiller sıklıkla görülebilmektedir.

Siğil Çıkmasını Etkileyen Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi
  • Aids, kanser gibi bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan hastalıklar
  • Kemoterapi gibi kanser tedavisi görmek
  • Kortizonlu ilaç kullanmak
  • Kansızlık
  • Genital siğili olan biriyle cinsel temas
  • Deride kesik ve yara olması
  • Islak ve sıcak ortamlar; havuz, kaplıca ve hamam gibi ortak kullanım alanları
  • Ortak kullanılan havlu, bornoz, terlik gibi kişisel eşyalar
  • Cildin sık traş edilen bölgeleri
  • Siğile doğrudan temas etmek
  • Tırnak yeme alışkanlığı
  • Kötü beslenme
  • Yorgunluk, uykusuzluk
  • Stres

Siğil Tedavisi

Günümüzde HPV virüsünü yok edecek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi deride oluşan siğilleri yok etmek üzerinedir. Bu virüs yok edilemediğinden siğillerin tekrarlama olasılığı vardır.

Ayrıca siğil tedavisinin yanı sıra kişinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi siğilin tekrarlamaması ve HPV virüsünün kontrol altına alınması için önemli rol oynamaktadır.

Hasta muayene edildikten sonra siğilin tipine göre ve siğilin bulunduğu bölgeye göre tedavi yöntemleri uygulanır. Siğil tedavi yöntemleri arasında; içerisinde salisilik asit bulunan siğil ilaçları, elektrokoterizasyon (koter ile yakma), kriyoterapi (dondurma) ve lazer tedavisi gibi uygulamalarla siğillerden kurtulmak mümkündür.

39 Comments

Add a Comment
  1. Genital bölgemde alt kısminda var genel cerrahiye mi gitmeliyim kadın hastalıklarinami

    1. Gizem: Dermatoloji Uzmanından randevu almanız gerekmektedir.

  2. Merhaba, benim penis im üstünde siğil var ve kasıklarımdan hayalarıma doğru siğil topluluğu var hangi bölüme gitmem lazım lütfen yardımcı olurmusunız

    1. Furkan: Dermatoloji Uzmanından randevu almanız gerekmektedir.

  3. Anal bölgede siğil ,et beni gibi minik bir cisim çıktı ne yapmam gerek

    1. Anıl: Dermatoloji Uzmanından randevu almanız gerekmektedir.

  4. Benimde 7 8 aydir genitalbilgede sigil var bende et beni zannettim ama deyil

    1. Fatma: Dermatoloji Uzmanından randevu almanız gerekmektedir.

  5. Zeynep: Merhaba Op. Dr. Seher Şirin özel muayenehanesinde ücretsiz muayene eşliğinde ameliyatsız HPV tedavisi yapmaktadır. Aynı zamanda 6 ay süre ile kontrol altında tutmakta sorundan tamamen kurtulmanızı sağlamaktadır. Kendisine ulaşmak için 0212 572 72 65 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2018