Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi (Alopecia)

Tüm dünyanın yaşadığı ortak sorun Alopecia yada daha anlaşılır tabiri ile Saç Dökülmesi ergenlik döneminin son bulması ile başlayan sorun zamanında önlem alınmaması halinde maalesef kellik gibi kalıcı hasara neden olmaktadır. Kadın, erkek ayrımı yapmadan tüm bireylerde görülmekte olup, fakat cinsiyetlere göre değişen nedenleri bulunmaktadır. Erkeklerde %95 oranında Androgenetik iken bu durum kadınlarda %50 olabilmektedir. Çünkü kadınlarda saç dökülmesinin diğer nedenleri demir eksikliği, kansızlık, guatr gibi hastalıklar olabilmektedir. Unutmamanız gereken saç dökülmesi tedavisi mümkün bir hastalıktır. Bu şekilde hareket ederek öncelikle sizdeki dökülmenin nedeni ve tipi teşhis edilmelidir. Devamında ise dökülmeyi önleyecek tedaviye başlamalısınız.

Alopecia

Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir

Cilt ve saç problemleri için her zaman Cildiye yada diğer adıyla Dermatoloji bölümüne randevu almak gerekir. Özel bir doktora muayene olmak isterseniz bu sefer bu alanda tecrübeli bir Dermatolog tercih etmeniz gerekir. Saç dökülmesi tedavisi konusunda cerrahi müdahale yok denecek kadar az olup, genelde bu alanda üretilmiş ilaçlardan yararlanılmaktadır. En azından kullanacağınız ürünü doktor önerisi ile kullanmış olursunuz.

Saç Dökülmesi Nedenleri

Yazının girişinde de belirtildiği bir çok nedenle saçlar geçici yada kalıcı dökülmeye maruz kalabilmektedir. Burada ilk dikkat edilmesi gereken kişinin cinsiyeti olup, erkeklerde %95 oranında aynı neden Androgenetik (Ailesel) problemler öne çıkmaktadır. Şimdi dilerseniz dökülme nedenleri ve belirtilerine göz atalım.

Ailesel (Erkek Tipi Saç Dökülmesi)
Beylerde görülen dökülmenin en büyük nedenini oluşturmaktadır. Öyleki %95 gibi büyük bir bölümü genetik nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Anne yada babasında dökülme yada kellik olan çocuklar bu riski sürekli taşımaktadır. Kesin dökülecek anlamına gelmeyip, normal insanlara göre daha fazla risk içermektedir.

15-20 Yaş Arasında Ortaya Çıkar
Ailesel saç dökülmesi aslında tedavisi en kolay sorunlardan biri olup, kişi bir anlamda şanslı sayılabilir. Çünkü dökülme süreci ani olmayıp, bazen yıllarca sürebilmektedir. Dökülme başlamadan önce kişiyi uyaran bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunların saçların eskisi gibi sağlıklı ve güçlü olmaması denebilir. Saçlarda incelme, matlaşma gibi sorunlar yaşıyorsanız sizde de genetik dökülme başladığı anlamına gelmektedir.

Tepe ve Şakaklarda Dökülme Başlar
Genetik dökülmenin en belirgin yönü dökülmenin başladığı bölgedir. Genelde alın bölgesinde başlamakla birlikte tam tersi olan tepe bölgesinden yuvarlak şekilde açılarak yayılmaya başlayabilir. Kel erkeklere dikkat ederseniz yan ve ense bölgelerinde dökülme görülmez. Çünkü yan ve ense bölgesinde bulunan kıllar yapı olarak genetik dökülmeye karşı korunaklıdır.

Sorunun Kaynağı Erkeklik Hormonu
Evet arkadaşlar burada asıl suçlu Testosteron olup, 5- Alfaredüktaz enzimi ile birleşerek Dihidrotestosteron DHT hormonu haline gelmektedir. Bu aşamada sonra ise kıl kökü yapımında görevli hücrelere zarar vermektedir. İlk etapta hücreyi zayıflatarak sonrasında ise kıl üretemez hale getirmektedir. Dökülen kılın yerine yenisi çıkmayacağı için maalesef kalıcı dökülme yani kellik problemi ortaya çıkmaktadır. Çözüm olarak DHT Hormonu baskılayıcı tablet, sprey vs kullanmak gerekir. Yazının devamında DHT baskılayıcı bilimsel maddelere bakacağız.

Kansızlık: Erkeklerde saç dökülmesi genelde tek nedene bağlı olduğu için yukarıda özetle aktardık ve şimdi kadınlara geçiyoruz. Kadınlar başörtüsü ve şal ile saçlarını kapattıkları için şuana kadar kel kadın görme imkanınız yoktur. Fakat bu kadınlarda Alopecia sorunu olmadığı anlamına gelmez. Kadınlarda görülen saç dökülmesi nedenlerinin %50’si yukarıda belirtilmiş olan erkek tipi dökülme olup, tedavisi erkeklerde uygulandığı şekli gibidir. Kadınlara özgü dökülme türü ise daha çok kansızlık sonucu ortaya çıkmaktadır. Saçları suya ve vitamine ihtiyaç duyan bitki gibi düşünebilirsiniz. Yeterli miktarda bitki sulanmaması halinde nasıl kuruyorsa kıl kökleride yeteri kadar kan ve vitamin alamadığında kalite kaybına bağlı olarak dökülmeye başlamaktadır.

Saçkıran (Alopecia Areata): Özellikle ergenlik dönemi ve yetişkin gençlerde görülen bir diğer dökülme ise Alopecia Areata olup, toplumda genelde Saçkıran, Sakal Kıran, Kaş Kıran gibi anılmaktadır. Aslında tümü aynı sorun olup, tıptaki ismi Alopecia Areata olarak geçmektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de bu konu üzerinde araştırma yapan bilim insanların en çok üzerinde durduğu husus stres ve üzüntü gibi durumlar bağışıklık sistemine zarar vermekte ve agresifleşen bağışıklık sistemi ise kılları yabancı hücre şeklinde algılamaktadır. Yabancı hücre olarak algıladığı kılların dökülmesi için kimyasal madde salgılamaktadır. Bu şekilde herhangi bir belirti ve şikayet olmadan ani bir şekilde vücudun her hangi bir yerinde madeni para şeklinde dökülmeler oluşur. Tabii ki saç ve yüz bölgesi daha görünür olduğu için dikkat çekmektedir. Tedavide en önemli husus stresten uzak olmaktır.

Saç Dökülmesi Tedavisi

Evet arkadaşlar günümüzde en sık görülen dökülme nedenleri ve belirtilerine dair bilgiler aktardıktan sonra şimdi dilerseniz birazda çözüm yollarına bakalım. Doktora gittiğinizde yapacağı ilk işlem dökülme tipinin tespiti olacaktır. Çünkü yukarıda da belirtildiği üzere her dökülmenin tedavisi farklı olmaktadır. Toplumda en sık görülen ailesel dökülme ile başlayalım.

DHT Hormonunu Baskılayıcı İlaçlar Kullanmak Gerekir
Yukarıda sorunun nedenlerine bakarken Testosteron hormonunun 5- Alfaredüktaz enzimi ile birleşerek DHT hormonuna dönüştüğü ve kıl yapıcı hücrelere zarar verdiğini gördük, bu tür sorun yaşayan insanlarda tedavi mantığı zarar veren DHT hormonunu devre dışı bırakmak yani onu baskılamak olmalıdır. Kıl köklerine zarar veremediği için saçlar yeniden eski halini alacaktır.

Minoxidil, Finasterid, Procapil Önerilir
Başlıkta yer alanlar ilaç yada ürün markası olmayıp, erkek tipi dökülmelerde etkili bilimsel maddelerdir. Üreticiler bu maddelerden herhangi birini ürettikleri sprey içerisinde belirli dozda kullanmaktadır. Yani doktora gittiğinizde size tedavi olarak bu tür maddeleri içeren spreylerden birini reçete ederek kullanmanızı önerecektir.

Biotin İle Saç Kalitesini Artırın
Yine yukarıda yer alan bilgilere dikkat ettiyseniz genetik dökülmede ilk olarak saçların sağlığı bozulduğu, kalitesiz, ince ve matlaştığı görülür şeklinde bilgi verildi. Çünkü yeteri kadar vitamin alamayan saçlar sağlıksız ve kalitesiz hale gelir. Procapil, Minoxidil, ve Finasterid gibi maddelerle DHT hormonunu baskı altına alırken saçların kaybettiği kaliteyi Biotin yani B7 yada H vitamini (ikisi de aynı) ile eski haline döndürmeniz gerekir. Tükettiğiniz gıdalardan elde edebileceğiniz Biotin aynı zamanda tablet olarak besin takviyesi şeklinde alınabilir. Bitoin fazlalığı sorun olmayıp, asıl sorun Biotin eksikliğidir. Tırnaklarınızda kırılma, soyulma, yumuşama gibi sorunlar varsa mutlaka Biotin kullanmanız önerilir. Çünkü saç ve tırnaklar aynı madde olan Keratin’den oluşmaktadır.

Kansızlık Tedavisine Başlamalısınız
Kadınlarda kansızlığa bağlı olarak ortaya çıkan dökülmelerde ise ilk olarak kansızlık tedavisi görülmelidir. Çünkü şikayetleri sadece saç dökülmesi ile sınırlı kalmayıp, vücuttaki kan miktarı iyice azalması ile birlikte ani düşüp bayılmalar görülür. O nedenle mutlaka kansızlık tedavisi için doktora başvurmalısınız. Onun vereceği kan yapıcı ilaçları kullanarak aynı zamanda demir yönünden zengin gıdalar tüketmelisiniz. Aynı şekilde sizde Biotin yada biotin içeren şampuan kullanarak saçta kalite artışı ve uzama hızına etki edebilirsiniz.

Saçkıran Tedavisine Sarımsak İle Başlayın
Evet arkadaşlar bölgesel dökülme olan Saçkıran için bitkisel ve bilimsel tedavi yöntemleri olup, öncelikle stres probleminden uzaklaşmak gerekir. Bu şekilde bile saçlarınız %35 oranında geri dönme olasılığı olmaktadır. Tabii ki onu umutsuzca beklemek yerine ilk olarak Sarımsak tedavisi ile evinizde kendiniz kolayca uygulayabilirsiniz. 2-3 Ay içerisinde etki etmemesi halinde ise Kortizon ve daha etkilisi olan SADBE ilacı kullanmanız önerilir. Saçkıran tedavisi oldukça geniş kapsamlı bir konu olup, o nedenle aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak detaylıca inceleyebilirsiniz. https://hangidoktoragidilir.com/sac-dokulmesi

Saç Analizi İmkanlarından Yararlanın
Yaşadığınız sorunun ne olduğunu anlamak ve dökülmenin tipini tespit etmek için doktor muayenesi yanı sıra büyük şehirlerde eczanelerde ücretsiz bulacağınız saç analizi ile yine aynı sonuca ulaşırsınız.

Saç hastalıkları hakkında aktaracaklarımız bu kadar olup, yapmanız gereken en önemli husus zamanında geç kalmadan önlem almaktır. Lütfen herkesin uyguladığı yöntemler yerine yaşadığınız soruna uygun yöntemleri deneyin.

https://www.sachastaliklari.com/sac-dokulmesi-nasil-onlenir/

https://www.hangidoktora.com/sac-dokulmesi-icin-hangi-doktora-gidilir/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2018