Meme Kanseri

Meme Kanseri

Türkiye’de yaklaşık 30 farklı kanser türü olmasına karşın ilk sırada kadınların korkulu rüyası haline gelen Meme Kanseri gelmektedir. Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında Kanser Haftası olarak farkındalık oluşturulmaya çalışıyor. Ölümcül hastalıklar arasında ilk sırada yer almasına karşın erken teşhis ve tedavi ile sorun olmaktan çıkıyor. Bizde bu sayfada ilk etapta kanser için hangi bölüme ve doktora gidilmesi gerektiğini ele alacak, konunun devamında ise bu hastalığın nedenleri ve belirtilerine dair bilgilere yer vereceğiz.

Kadınlarda Meme Kanseri

Meme Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Burada çok dikkatli olmanızı gerektiren bir husus ortaya çıkmaktadır. Kanser teşhis ve tedavisinde Genel Cerrahi ilgilenmesine karşın kendi içerisinde bir çok branşa ayrılmaktadır. Kanser hastaları ile ilgilenen branşı Senoloji Bilimi olup, mutlaka bu alanda kendini geliştirmiş bir hekimle görüşmelisiniz.

Senoloji Bilimi: Meme kanseri teşhis ve tedavisinde tek başına yeterli olmayıp, aynı zamanda Patoloji, Radyoloji ve Onkoloji alanında uzmanlarla birlikte görüş alışverişinde bulunmaktadır. Tekrar belirtmek gerekirse bu alanda kendini geliştirmiş bir hekim olmalıdır.

Meme Kanseri Neden Olur?

Tüm kanser türlerinin oluşumu hemen hemen aynı noktada birleşmektedir. Kabaca belirtmek gerekirse hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve yaygınlaşması (büyümesi) sonucu iyi yada kötü huylu tümörlere neden olmasıdır. İyi huylu tümörler kanser olarak kabul edilmezken ve genelde tehlike arz etmezken kötü huylu tümörler ise kanseri ortaya çıkarmaktadır. Erken teşhis ile tedavisi oldukça kolay olup, geç kalınması halinde ise kanserli hücrelerin bulunduğu tümörden ayrılarak kan ve lenf bezleri ile vücudun diğer bölgelerine sıçrama ve yayılması söz konusudur.

Hücrelerin Bölünmesi Doğal Bir Olaydır: Kanserin başlangıç noktası olan hücrelerin bölünmesi ve çoğalması normal bir süreç olup, insan sağlığı için gereklidir. Fakat bazı hücrelerin içerisinde yer alan mikroskobik iplikçikler (DNA) zarar görmesi sonucu kontrolsüz bir şekilde bölünmekte ve yaygınlaşmaktadır. Yani vücudun ihtiyacı olmamasına karşın yeni hücreler ortaya çıkmaktadır. Gereksiz şekilde çoğalan bu hücreler maalesef tümörü ortaya çıkarmaktadır.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Her 8 kadından birini etkileyen meme kanseri aslına bakarsanız teşhisi kolay, ilerlemesi uzun zaman alan bir hastalıktır. Yani bir çok yönüyle hastanın avantajı bulunmaktadır. Hastalığın 1 cm alanda büyümesi yaklaşık 6-8 yıl sürebilmektedir.

Memede Kitle İle Dikkat Çekmektedir
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kanser Derneği hazırlıkları bilgilendirme metinleri ile hanımları her ay düzenli olarak evlerinde kendi kendine muayene yapmaya davet ediyor. Sadece 5 dakika sürecek bir işlem olup, ortaya çıkan anormal bir durum olup, olmadığını böylelikle kolayca anlarsınız.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Evet hanımlar tekrar belirtmek gerekirse her ay evimizde kendi kendimize meme muayenesi yapacağız. Burada dikkat etmeniz gereken yaşınız ve adet görme durumunuz olup, adet gören hanımlar adet dönemi içerisinde 7-10 günler arasında bu uygulamayı yapmalıdır. Adet görmeyen menopoz dönemindeki hanımlar ise bir gün belirleyerek her ay aynı gün elle meme muayenesi yapması gerekir. Nasıl yapılacağına dair detaylı bilgiyi aşağıda yer alan Türk Kanser Derneği tarafından hazırlanmış olan video’da bulacaksınız. Mutlaka izlemenizi ve uygulamanızı öneririz.

Yılda Bir Doktor Muayenesi Gerekir
Evet arkadaşlar yukarıda yer alan videoyu izlediyseniz görülen anormal durumlarda mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini belirtiyor. Sadece anormal durumlar ile sınırlı kalmadan aynı zamanda 20-40 yaş arası 2 yıl 40 yaş üzeri kadınlar her yıl doktor muayenesine gitmelidir.

Ücretsiz Meme Muayenesi Fırsatı
Türkiye’de de önemli bir sorun haline gelen meme kanseri teşhis ve tedavisi için bir çok kurum seferber edilmiş durumdadır. Aynı zamanda mesleğini severek yapan bazı hekimler hastalarına ücretsiz muayene imkanı sunmaktadır. Bu hekimlerden biride genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin olup 30 yıllık tecrübesi ile İstanbul’da hasta kabulüne devam etmektedir.

Op. Dr. Seher Şirin Kimdir?
Kadın genel cerrahi uzmanı arayan hastaların en çok tercih ettiği hekim olup 1961 yılında Karaman’ın Ermenek ilçesinde doğmuştur. 1985 Yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra 1994 yılında eski adı Samatya Hastanesi olan (T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde) genel cerrahi ihtisasını almıştır. 1997 Yılınd genel cerrahi ihtisasını aldığı T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesine bu sefer Genel Cerrahi uzmanı olarak katılmış ve 18 yıl sürecek olan görev süreci başlamıştır. Burada kanser dahil binlerce ameliyata eşlik etmiştir.

IDEA Klinikte Görev Yapıyor
Op. Dr. Seher Şirin 2015 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesinden emekli olduktan sonra Medical Art Bakırköy kliniğinde göreve başlamıştır. Şuan proktoloji alanında hastalıklar dahil meme hastalıkları teşhisini muayene ücreti almadan gerçekleştiriyor. Kendisine ulaşmak için https://www.sehersirin.com adresinden ulaşabilirsiniz

3 Yılda Bir Mamografi (Meme Röntgeni) Çektirmeyi Unutmayın
Evet hanımlar bu konuda aktaracağım son detay Meme Kanseri teşhisinde en gelişmiş teknolojilerden biri olan Mamografi yani meme röntgeni olup, bir çok gelişmiş hastanede bulabileceğiniz bu uygulamayı 3 yılda bir mutlaka yaptırmanız önerilmektedir. Dünya’nın önemli kozmetik markalarından birisi olan Avon Kozmetik ve Türk Kanser Derneği belirli süreçlerde ücretsiz Mamografi çekimleri yapmaktadır. Bu şekilde ücretsiz olarak yararlanmış olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2018