Makat Ağrısı

Makat Ağrısı

Bir çok sağlık sorunu (hastalık) ortaya çıkmadan önce yada çıktıktan sonra bazı belirti ve şikayetler ile varlığını hissettirmektedir. Örnek vermek gerekirse anüs bölgesinde görülen hastalıkların büyük bir bölümü ağrı, kanama, ve kaşıntı gibi belirti ve şikayetler ile anlaşılır. Her ne kadar bu belirtileri çok fazla dikkate almıyorsak ta maalesef kesinlikle her biri büyük hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Örnek makat bölgesinde ortaya çıkan ağrı Anal Hematom, Hemoroid, Pilonidal Sinüs, Anal Fissür, Anal Apse ve Rektum kanseri gibi kötü sonuçlarla alakalı olabilmektedir. O nedenle şimdi dilerseniz bu tür şikayeti olan insanların ne yapması gerektiğine bakalım.

Anüste Ağrı

Makat Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Anal bölge hastalıkları teşhis ve tedavisi için Genel Cerrahi bölümü önerilmekte ve mümkünse tercih edeceğiniz doktor Proktoloji yani (makat hastalıkları) uzmanı olmalıdır. Daha öncede belirtildiği gibi Genel Cerrahi adından da anlaşılacağı üzere oldukça genel bir branştır. Bu alandaki doktorlar onlarca farklı ameliyata katılabilmektedir.

Makat Ağrısı Nedenleri

Yukarıda özet şekilde belirtildiği üzere makat ağrıları sebepsiz olmayıp, en sık görülen hastalık ise Anal Hematom dediğimiz makatta pıhtı toplanması sonucu oluşmaktadır. Bunun dışında hemoroid hastalarında tromboze yani yani basur memesinin boğulması olup, aynı şekilde kıl dönmesi hastalarında apse oluşumu ve apsenin kendi kendine patlayarak Anal Fistül dediğimiz soruna neden olması ağrı yapacaktır. Şimdi bu sorunları daha detaylıca görelim.

Anal Hematom (Makatta Pıhtı Toplanması)
Evet arkadaşlar ele alacağımız ilk hastalık Anal Hematom olup, makat bölgesinde en çok ağrı yapan hastalıklardan biridir. Yeterli tecrübeye sahip olmayan hekimlerin bile hemoroid ile karıştırdığı bu hastalık maalesef yine çok fazla ciddiye alma gereği görmediğimiz kabızlık ve ıkınma sonucu ortaya çıkmaktadır. Ikınan insanlarda damar basıncı hızla artmaktadır. Bu artış makat bölgesindeki damarların patlayarak cilt altına kanama yapmasına neden olur. Kanama durması ile birlikte pıhtılaşma süreci başlamaktadır. Aynı şekilde şişlik ve ağrı görülen bu hastalıkta yapılması gereken işlem 1 cm kesi ile cilt altındaki pıhtı boşaltılması gerekir.

Kendi Kendine Geçebilir (1 Ay Sürer)
Anal hematom tedavi edilmese bile 1 ay içinde kendi kendine geçebilmektedir. Tabii ki bu süreçte çok fazla can yanması görülür. Bu ağrıları hafifletmek için sıcak oturma banyosu önerilmektedir.

Tromboze Hemoroid (Boğulmuş Basur)
İç ve dış olarak ikiye ayrılan Hemoroid (Basur) hastalığı aynı zamanda kendi içerisinde seviyeleri bulunmaktadır. İç hemoroid ilk olarak dışkılama esnasında kanama ile başlar ve bu dönemde genelde 1. derece olur. İlerleyen süreçte toplardamar genişlemeye devam ederek anüs iç kısmında meme haline gelir. 3. Derece olması ile birlikte toplardamar (basur memesi) dışkılama esnasında anüs dışına çıkar / girer yada kendi girmediği hallerde hasta parmağı ile sokması gerekir. Çünkü dışarıda kalması halinde tromboze dediğimiz anüs kasları arasında sıkışıp, boğulmaya neden olmaktadır. Normalde hiç bir ağrı şikayeti olmayan basur bu şekilde ciddi bir ağrıya neden olmaktadır. Basur ağrısı genelde 3 hafta sürecek bir dönem olup, ilk hafta şiddetli olup, geri kalan kısımda ise hafifleyerek kaybolur. Aynı sorunu tekrar yaşamamak için mutlaka basur tedavi edilmelidir.

Kuyruk Sokumunda Apse (Makat Apsesi)
Makatta ağrıya neden olan bir diğer hastalık ise erkeklerde sık görülen Pilonidal Sinüs dediğimiz kıl dönmesi olmaktadır. İlk başlarda herhangi şikayet ve belirtisi olmayan bu hastalık cilt altında biriken kılların artması ile başlamaktadır. Cilt altında biriken kılların sayısında artış oldukça vücut bunları çevre dokulardan uzak tutmak için zar ile çevirmektedir. Belirli süreçlerde ise özel bir sıvı salgılayarak yakmayı / imha etmeyi amaçlar ama başarılı olamaz. Salgılanan bu sıvı vücut dışına çıkması her zaman mümkün olmayacağı için anal apse dediğimiz makat apsesine neden olmaktadır. Makatta şişlik ve ağrıya neden olan bu durum ilk ortaya çıktığı anda mutlaka bir sağlık merkezine giderek boşaltılması gerekir. Aksi halde kendisi patlayarak Anal Fistül problemine neden olmaktadır. Apse boşaltılan hasta 1-2 ay sonra kıl dönmesi ameliyatı ile sağlığına kavuşur.

Makat Çatlağı (Anal Fissür)
Yine kabızlığın neden olduğu bir hastalık makat çatlağı, makat yırtığı yada tıp dilindeki tabiri ile Anal Fissür dışkının sert ve kuru olması nedeniyle anüs iç kısmında yırtığa neden olması halidir. İlk oluştuğu andan itibaren ciddi bir acıya neden olan bu hastalık erken dönem ve kronik olarak ayrılmaktadır. Erken dönem sadece 10-15 günlük bir süreç olup, bu aşamada dışkılama esnasında ortaya çıkan ağrı dışkılama sonrası kendiliğinden geçerken kronik olması halinde ise ağrı dışkılama sonrası 2-3 saat daha devam etmektedir.

Anal Fissür’de Erken Teşhis Önemlidir
Hastalık ilk oluştuğu anda yaşanan can yanması ile kendini belli etmektedir. Mutlaka bu süreçte bir makat hastalıkları uzmanına muayene olmalısınız. Çünkü ilk 10 gün içerisinde muayene olmanız halinde genelde Rectoderm gibi kremlerle daha kolay bir tedavi imkanı olacaktır. Kronik hale gelmesinde ise Botoks önerilir fakat maliyeti Rectoderm’e göre daha yüksektir.

Evet arkadaşlar ortaya çıkan sonuç makat ağrısının mutlaka ciddiye alınması ve geç kalınmadan size en yakın sağlık merkezinde Genel Cerrahi bölümüne randevu almak olacaktır. http://www.makathastaliklari.net/makat-agrisi/

13 Comments

Add a Comment
  1. Makatbölgesi kenarlarında ara ara gelip kaşıntıya neden oluyor proktolojı bölümüne gittm basur yok dedi cildıye bölümüne gönder di iğne ucu kadar yaralar meydana gelıor

    1. Ömer: Ucuz tuvalet kağıtları ve ıslak mendil kullanımından kaçınmalısınız. Duş jelleri gibi temizlik ürünleri kullanmamalısınız. Pruzon krem kullanarak kaşıntıdan kurtulabilirsiniz.

  2. Yunus: Proktoloji (makat hastalıkları)’dan randevu almalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2018