Kabızlık

Kabızlık

Kabızlık bir hastalık değildir, çeşitli sebepler ile meydana gelen bir semptomdur yani belirtilerdir. Kabızlık çok sık rastlanan bir durumdur her yaşta görülebilir ancak ileri yaşlarda daha sık görülmektedir bunun sebeplerinden biri ise bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıdır. Kadınlarda ise erkeklere göre 2-3 kat daha fazladır.

Kabızlık genel olarak bağırsak mukoza salgısının azalmasından, yanlış beslenmeden, bağırsak florasının dengesinin bozulmasından, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasından ve yeterli sıvı alınmamasından kaynaklanır. Daha detaylı bilgiyi aşağıda kabızlık nedenleri bölümünde bulabilirsiniz.

Bağırsak mukozası nedir?

Bağırsaklardaki kaydırıcı (dışkıyı kaydıran) maddeye bağırsak mukozası denir.

Bağırsak florası nedir?

Sindirim sisteminde yaşayan özellikle sindirim ve bağışıklıkta son derece etkili olan mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmaların bakterilerin bir kısmı yararlı bakteriler bir kısmı da zararlı bakterilerdir. Uzun süre antibiyotik kullanımı zararlı bakterileri yok ederken yararlı bakterileri de yok ederek bağırsak florasının dengesini bozmuş oluyor. Bu dengenin bozulması da kabızlığın nedenleri arasında bulunmaktadır.

Kabızlık Nedir?

Tıp dilinde konstipasyon denilen kabızlık, dışkılama sayısının azalması ve bununla birlikte çok sert ve az miktarda aşırı ıkınma ile dışkının atılması anlamına gelmektedir.

Kabızlık tedavisi

Kabızlık İçin Hangi Doktora Gidilir?

Çoğu zaman kendi kendine geçebilen kabızlık bazen rahatsız edici boyutlara çıkabilmekte ve yaşam tarzını olumsuz etkileyebilmektedir. Aşağıdaki kabızlık belirtileri var ise özellikle dışkıda kan görülürse vakit kaybetmeden İç hastalıkları (Dahiliye) uzmanından veya gastroenteroloji (sindirim sistemi hastalıkları bölümü)’nden randevu alıp kabızlığın neden olduğu durum ve hastalık ortaya çıkarılmalıdır.

Kabızlık ciddiye alınması gereken bir semptomdur. Kolon kanseri ve daha başka hastalık habercisi olabilir. Bu yüzden doktor kontrolü ihmal edilmemelidir. Unutmayın ki tedavi için erken teşhis her hastalık için çok önemlidir.

Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

  • Dışkılamada azalma
  • Dışkı miktarında azalma
  • Dışkılamanın sert ve kuru olması
  • Dışkının ıkınarak zorla yapılması
  • Dışkının tam olarak yapılamaması
  • Karın şişliği
  • Karın ağrısı

Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

Kabızlığa bir çok neden etken olmaktadır. Bunlardan sık rastlanan nedenleri açıklamaya çalışalım.

Sıvı Tüketimi: Kabızlığa neden olan sebeplerin başında sıvı tüketiminin az olması gelmektedir. Sıvı deyince aklımıza cola, meyve suları, kahve, çay gelmemelidir. Hiçbiri suyun yerini tutmaz. Günlük almanız gereken su miktarı kilonuza bağlı olarak değişmektedir. Farklı kilolara sahip kişilerin su içme oranı da farklıdır. Günlük içmeniz gereken su miktarını şu şekilde hesaplayabilirsiniz. Kilonuz x 30ml= Günlük içmeniz gereken su miktarı. Ayrıca doğal yoğurt ile yapılmış ayran ve maden suları da tüketebilirsiniz.

Beslenme: Beslenme düzensizliği, yemek alışkanlığın değişmesi ve özellikle lifli gıdaların yeteri kadar alınamaması sonucu kabızlık meydana gelebilmektedir.

Bağırsak Tembelliği: Beslenme alışkanlıklarının bozulması ve hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Tuvalet ihtiyacınız geldiğinde ertelemeniz durumunda da bağırsak tembelliği oluşmaktadır. Aşırı titiz kişilerde ve çok seyahat eden kişilerde daha çok görülmektedir. Bunun sebebi ise her yerde tuvalete girememektir.

Bağırsak mukoza salgısı: Bağırsaktaki mukoza salgısı azalması ve dışkıyı kaydırma özelliğini kaybetmesi.

Bağırsak florası dengesi: Bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakterilerinde yok edilmesi sonucu bağırsak florasının dengesi bozulmaktadır ve gereken işlevi düzgün yapamamaktadır. Uzun zaman antibiyotik kullanımını yararlı bakterilerinde ölmesine sebep olup bağırsak florası dengesini bozan sebepler arasındadır.

Bağırsak hastalıkları: Bağırsağı tıkayan dışkının dışarı çıkmasını engelleyen bağırsak hastalıkları kanser, hemoroid (basur), iltihaplı bağırsak hastalıkları da kabızlığa neden olabilmektedir.

İlaçlar: Bazı ilaçların yan etkileri sonucu kabızlık oluşabilmektedir. En çok uzun süre antibiyotik kullanımı sonucu kabızlık görülebilmektedir.

Hormonal hastalıklar: Şeker hastalığı ve troid bezinin yeterli çalışmaması gibi durumlarda kabızlık olabilmektedir.

Hareketsizlik: Hareketsiz yaşam tarzı kabızlığa neden olabilmektedir. Bu yüzden yürüyüş ve egzersizler kabızlığa iyi gelebilmektedir.

Gebelik: Gebelikte kabıza neden olan sebepler arasındadır.

Kabızlıktan Korunmanın Yolları Nelerdir?

  • Yeteri kadar sıvı alınmalı
  • Lifli gıdalar ile beslenmeye özen gösterilmeli
  • Meyve ve sebzeye ağırlık verilmeli
  • Tuvalet alışkanlığı edinilmeli
  • Tuvalet ertelenmemeli
  • Yürüyüş ve egzersiz yapılmalı
  • Probiyotik besinler tüketilmeli
  • Her öğünde salata dahil edilmeli
  • Lokmalar iyice çiğnenmeli
  • Haftada 1-2 gün kuru baklagil tüketilmeli
  • Koyu çay ve kahve tüketimi azaltılmalı

Kabızlık Tedavisi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kabızlık bazı durumlarda tehlikeli olabilir, ciddi hastalıkların belirtisi olabilir veya kabızlıktan dolayı ortaya çıkabilecek hastalıklar olabilir. Bu yüzden çok sık kabız olan kişiler ve dışkısında kan görülen kişiler mutlaka doktora görünmelidir.

Çoğu kabız vakaları sıvı tüketiminin ve lifli gıdaların arttırımı ile tedavi edilebilmektedir. Doktorunuz gerekli gördüğünde lif ihtiva eden ilaçlar ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar verebilir. Çok nadir durumlarda bazı testler isteyebilir ve cerrahi müdahale gerekebilir.

Kabızlık için doğal tedavi yöntemleri

İbrahim Saraçoğlu anlatıyor;

Kabızlık dışkının zamanında dışarı atılamayıp bağırsaklarda uzun süre beklemesi sonucunda vücudu zehirlediğini, karaciğerin yükünün çok fazla arttığını, cildi bozduğunu, sivilcelerin çıkmaya başladığını ve hızlı yaşlanmaya sebebiyet verdiğini ifade ediyor.

Pırasa;

Önce kabızlığın nedeni araştırılmalı mukozal bir salgı problemi varsa 1 kase pirinçsiz zeytinyağlı pırasa öğle ve akşam yemeğinden önce yenmesi gerektiğini söylüyor.

Yoğurt suyu;

Bakteri takviyeleri için yani bağırsak florasını dengelemek için yoğurt suyunun iyi geldiğini günde iki defa öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere yaklaşık 150ml. kadar yoğurt suyunun tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Şişkinlik var ise ve sindirim problemi bağırsaklara bağlı ise bir hafta veya on gün boyunca yoğurt suyu içildiğinde bağırsak florasının dengeye geleceğini belirtiyor.Doğal yoğurt suyu florayı dengeler, gaz ve şişkinliği önler diyor.

Keçi boynuzu;

Hafif derecede kabızlık şikayeti olanlara keçi boynuzu yemelerini tavsiye ediyor. Keçi boynuzunun aynı zamanda ishalede iyi geldiğini belirtiyor.

Portakal Yaprağı;

Şiddetli kabızlık problemi var ise 10-15 günde bir dışkılamaya çıkanlar için;

1 su bardağı kaynayan suya 7-8 adet taze portakal yaprağı atıp 12 dakika kaynatılıp ılımaya bırakılır. Kahvaltıdan en erken 1 saat sonra içilir. 4-5 gün boyunca günde bir kez içilebileceğini belirtiyor.

Sinameki kullanımı yanlış!

Kabızlık için kullanılan sinameki 10-15 gün kadar kullanıldığında bağırsaklarda mukoza diye bir şey bırakmıyor. Yani bağırsaklardaki dışkıyı kayganlaştırıcı madde yok oluyor ve sinameki kullanımı bırakıldığı anda şiddetli kabızlık meydana geldiğini vurguluyor.

Ahmet Maranki anlatıyor;

Kabızlığa neden olan bağırsak parazitlerini ve mantarları yok etmek için her gece 1 diş sarımsak yutulması gerektiğini sarımsağın güçlü bir antibiyotik olduğunu mikropları ve parazitleri öldürücü özelliği olduğunu ve bağırsak florasını düzenlediğini belirtiyor. Sarımsağı yutamayanlar için ise sarımsak kapsüllerini öneriyor.

4 Comments

Add a Comment
  1. Sırt Ağrısı var birde genirmem var sebebi hangi bölüm doktor a gitmeliyim

    1. Yücel: Sırt ağrısı için Ortopedist ve Nörolog bölümünden randevu alıp tahlillerinizi yaptırarak nedenini öğrenebilirsiniz. Geğirme için ise Gastroenteroloji (sindirim sistemi hastalıklarına bakan bölüm)’den randevu almalısınız.

  2. Bende 8 yıllık kabızlık var genellikle 10 gun yada daha fazla çıkamadığım oluyor şîşkinlik cok oluyor.şuan çok koyu ve katı.

    1. Hasan: Kabızlık nedenlerini araştırmak lazım. Yazımızda da belirttiğimiz gibi birçok neden bulunmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzı, yanlış beslenme bunların başında geliyor. Siz en kısa sürede doktora gidip kabızlık nedeninizi öğrenmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2018